Gaustatoppen

Foto: Trond Stegarud. Gaustatoppen er en av hovedattraksjonene på Rjukan

Gaustatoppen (1883 m.o.h.) rager majestetisk over Rjukan, og er av mange omtalt som Norges vakreste fjell.

Norges videste utsikt

Toppen er lett tilgjengelig og enkel å bestige, men byr likevel på Sør-Norges videste utsikt. Fra toppen kan du i klarvær se omtrent en sjettedel av Norge.

Turbeskrivelse

Toppen er lettest å nå fra veien mellom Rjukan og Tuddal. Starten går fra parkeringsplassen ved Stavsro ca. 1100 m.o.h. I sommermånedene er det åpen kafeteria på Stavsro hvor man får kjøpt norsk tradisjonsmat som for eksempel rømmegrøt.

Høydeforskjellen er omtrent 700 meter, men stien opp er brei og tydelig. Underlaget består av stein, store som små. Plukk gjerne en stein på veien, og legg den på en av de mange vardene du finner på vei til toppen.

Etter hvert som du nærmer deg toppen blir utsikten stadig finere, og du ser fjellene i Telemark, Buskerud og Oslomarka i det fjerne. Det siste stykket nordover ryggen gir flott utsikt i alle retninger, ikke minst over Hardangervidda som brer seg ut i vest. Turen til Gaustatoppen er en familievennlig topptur som passer for spreke og turvante barn.

Gaustatoppen Turisthytte

På toppen ligger Gaustatoppen Turisthytte. Hytta oppunder himmelbrynet er stedet der fjellfolk møtes! Gaustatoppen Turisthytte ligger nesten helt oppe på Gaustatoppen (1883 moh.).Gaustatoppen Turisthytte ble satt opp allerede i 1893, og er bygget av naturstein fra selve toppen. Hytta er utvidet og fornyet innvendig de siste årene, blant annet med en ny kafé.

Hytta er betjent og har enkel servering av vafler, kaffe og drikke hver dag i sommersesongen fram til begynnelsen av september, samt noen helger i september/oktober og høstferien.

NB! Turisthytta får fraktet vann opp med Gaustabanen og kan derfor ikke være behjelpelig med påfyll på flasker. Vann må derfor kjøpes
Åpningstider: kl. 10.00 - 18.00.

Det er mulig å overnatte i sesongen, men dette må bestilles på forhånd på telefon 35 09 41 50.

Alternativ rute fra Selstali

De sprekeste kan bestige toppen fra Selstali i nordvest. Denne turen er lengre, men vel så fin. Regn med fire timer opp og tre ned. Les mer om ruten Selstali - Gaustatoppen her.

Gaustabanen

For de som er ute etter en lettere løsning, har nå Gaustabanen åpnet for turisttrafikk.
Gaustabanen er en helt unik bane inne i selve Gaustatoppen. Banen er åpen hver dag i sommerhalvåret, samt helger og ferier vinterstid når snø og værforhold tillater det. Gaustabanen starter fra Svineroi (FV 651) ca 2 km fra innkjøringen til Gaustablikk.

Kjørebeskrivelse

Start i Rjukan Sentrum. Følg RV 37 til Dale, ca 4km Ta til høyre mot Gaustaområdet og følg FV 651 i 13 km.

Kart: Gaustatoppen - Tuddal 1:25 000

Motta nyhetsbrev

 
       
 
       
 
       

Neste arrangementer

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish and tellUsPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.